Pages

Thursday, February 21, 2013

Cum solutioneaza DGA-ul petitiile sau solicitarile de informatii pe legea 544/2001

Ieri (20 februarie 2013), pe la 10 si ceva, primesc un telefon cum ca sunt chemat la munca de catre un sef foarte mare! Asa ca am pornit la drum, iar cand am ajuns in institutie (pe la vreo 12), toata lumea se uita la mine ca la Michael Jackson si stia de blogul asta!

Ulterior am intrat intr-un corp de cladire unde am intalnit 5 domni ce purtau costume, ce mi-au spus ca reprezinta o Comisie de Control din partea institutiei in care lucrez, ce va desfasura o verificare referitoare la informatiile postate de mine pe blogul asta. Cica motivul il reprezinta o sesizare (sau ceva in genul asta) trimisa de catre DGA, Directia Generala Anticoruptie, catre institutia unde lucrez, pe motiv ca as denigra DGA-ul sau unii angajati din DGA.

Va reamintesc ca anterior am trimis o  petitie la DGA si am cerut niste informatii publice, pe legea 544/2001 privind compensatiile de chirie, locuintele de serviciu si cadourile declarate de persoanele cu functii de conducere din DGA, pe garnizoana Bucuresti.

Mi se pare abuziv demersul DGA-ului!

Deci domnii de la anticoruptie considera ca in urma sesizarii/petitiei depuse la ei, am denigrat institutia lor si persoana respectiva pentru ca dau dovada de transparenta totala in demersurile mele si le pun/tin evidenta pe acest blog.

La fel, pentru ca cer niste informatii publice in baza legii 544/2001 ei considera ca ii denigrez. Pai, daca n-au nimic de ascuns, sau daca n-or iesi la iveala nereguli in urma solicitarilor pe legea 544/2001, atunci n-au de ce sa-si faca probleme. Sau cel putin eu nu mi-as face in locul lor...

De ce la munca?

Ce treaba are locul meu de munca cu opiniile mele? Ce treaba are institutia in care lucrez cu petitia si solicitarile de informatii publice?

Pai va zic eu ce are: unii sefi din DGA, probabil "care se simt", se folosesc de Directia Generala Anticoruptie pentru a incerca sa ma intimideze, iar daca ma gandesc ca au cerut informatii despre trecutul meu, despre veniturile mele, despre compensatia de chirie de care beneficiez si multe alte detalii ce au legatura cu mine si femeia cu care traiesc, atunci nu este firesc sa deduc ca vor sa ma prinda cu ceva la mana, sa ma santajeze?

Oricum, nu ma opresc, le-am spus ca-mi asum tot, chiar daca asta va fi pretul ce trebuie sa-l platesc pentru drepturile mele de cetatean roman, platitor de taxe si impozite pentru ca sefii DGA sa-si umfle lunar buzunarele cu salarii de la 6000 de lei in sus.

Abuz si identificare?

Voi cum considerati ce mi s-a intamplat, ca eu tind sa cataloghez asta drept un abuz al DGA-ului, si nu-mi inchipuiam vreodata ca va trebui sa dau explicatii in scris pentru drepturile mele constitutionale: ca de ce, pentru ce, cu ce finalitate, cu ce scop, sau alte intrebari de genul asta.

De asemenea, nu mi se pare firesc ca DGA-ul sa ceara "nspemii" de informatii in privinta autorului blogului asta, pentru a se asigura paranoic daca si numai daca eu sunt cel care a scris si scrie aceste articole, si nu cumva si altcineva despre ce se petrece intr-o institutie publica ca DGA.

Am ceva cu DGA-ul?

La fel, mi s-a lasat impresia ca in DGA s-a conturat ideea ca am ceva anume cu ei de am ajuns sa scriu propriile opinii despre institutia lor. Ei bine, nu! Peste vreo saptamana, o luna sau mai mult timp o sa scriu si despre alte institutii publice, posibil si ONG-uri, ce au ca domeniu de activitate lupta impotriva coruptiei. Poate pun si de un scurt documentar in limba engleza. Care-i problema? Sunt opiniile si convingerile mele!




Despre Comisia de Control

Consider, momentan, ca nu s-au facut presiuni asupra mea in cadrul conversatiilor, insa nu mi se pare firesc sa ofer explicatii DGA-ului pentru ce scriu pe blogul asta, pentru petitiile ori solicitarile de informatii publice facute sau pentru viata mea privata. De asemenea, mi-am exprimat de mai multe ori rugamintea (verbal, chiar si in scris), ca sa nu implicam institutia publica (unde lucrez), in problemele DGA-ului.

Sunt nebun?

In viziunea unor sefi mari se poate, insa ma astept ca de acum incolo sa inceapa circul, vizitele pe la psiholog, declaratii in care sa detaliez de ce am drepturi constitutionale si indraznesc sa fac uz de ele.

Asa ca... AMR cate zile sau saptamani in sistem?

UPDATE: 23.02.2013
Ieri am primit raspunsul la solicitarile pe legea 544/2001, insa fara semnatura si stampila. Am dat replay sa-mi trimita raspunsurile in regula, asumate adica!

Sa speram ca o sa primesc raspuns si la petitie.

UPDATE 14.03.2013
Ieri a trebuit sa demisionez de la locul meu de munca. Mdaaah....Tara de kkt!

Daca pana si cei din varful MAI-ului au ajuns sa ceara socoteala conducerii institutiei in care lucrez despre petitiile mele si blogul asta, daca deja se pune problema constrangerii unora dintre superiorii mei, daca deja sunt asteptate controale si testari drastice privind activitatea colegilor mei in institutia in care lucrez, daca evaluarile mele pshihologice (am fost cadru militar) au ajuns in fata unor colonei cu functii grele in MAI (iar peste vreo saptamana sau doua sunt deja programat la o noua evaluare psihologica pe care ma astept sa o pic, desi am trecut cu brio toate testarile psihologice anterioare), daca am ajuns sa fiu trimis in consilul de judecata pentru petitiile depuse (cica trebuia sa raportez ierahic, in MAI, nu sa depun petitii) si ce am scris pe blogul asta... in fine... m-am simtit obligat sa demisionez.

Imi spuneau multi superiori, in ziua cand mi-am depus demisia, ca sa stau linistit, ca legea se va aplica corect, ca ... ca multe si multe alte afirmatii care... desi par firesti si legal de urmat in privinta dreptatii... in practica lucrurile stau cu totul altfel, opus chiar: unde-i lege este de fapt faradelege. Unor sefi chiar le aminteam in repetate randuri ca sunt si ei angajati intr-o institutie militara si ca abuzurile DGA-ului ii pot viza si pe ei in urmatoarele zile, iar atunci li se va schimba rapid perceptia asupra integritatii sau a aplicarii dreptatii. La fel cum si mie, in cele doua zile (13-14 martie 2013), cat mi-am facut lichidarea, mi s-au schimbat perceptiile asupra armei in care lucram, mai ales cand... mergand pe langa platoul din Baneasa sau prin corpurile de unitati, intampinam tot felul de lozinci despre dreptate, onoare, cinste, indatoriri si alte texte valabile doar pentru cei mici, insa nu si pentru cei din varful armei in care am lucrat...

In MAI si-n tara asta, daca ai dosar penal si/sau esti santajabil cumva, atunci ai sanse mari sa faci cariera. Altfel, daca trimiti o simpla petitie esti indepartat sau constrans moral sa demisionezi.

Prefer sa inchei aici detaliile despre demisia mea...

UPDATE: 15.03.2013
Azi am primit raspunsul la petitia (plus completarile aduse acesteia) trimisa la DGA. Cititi-l si dvs, de asemenea concluziile va apartin!

Parerea mea: la DGA este OK sa fii sef unde se primesc petitii/sesizari pe linie de coruptie, chiar daca sotia  sefului figureaza ca cercetata intr-un dosar de coruptie, iar oricine indrazneste sa-si dea cu parerea despre asta devine indezirabil...

CONCLUZII:
Cu ce m-am ales eu din experienta cu DGA-ul?
Pe 12.02.2013 am trimis petitia la DGA, apoi pe 20.02.2013 (la o saptamana si cateva zile dupa ce am trimis petitia), am ajuns sa fiu verificat de o comisie de control, intrunita la ordinul sefului institutiei publice in care lucram, ca urmare a unei sesizari venite din partea DGA-ului, iar una dintre persoanele ce au formulat-o era tocmai comisarul-sef Petre Florin.
Pentru ca lucram intr-o institutie militara din MAI, demersurile DGA-ului au condus intr-un final la demisia mea din acea institutie (14.03.2013), din cauza petitiilor si solicitarilor pe legea 544/2001 depuse, precum si a ceea am scris pe blogul asta (adica a opiniilor mele). 
In fine, dupa parerea mea, s-au comis multe nereguli si la mine la munca, (nu la unitate, ci la varful armei), mai ales cand comisia de verificare a ajuns la niste concluzii, iar seful armei (sau cine i-o fi ordonat, ca oricum e numit politic), a calcat peste acestea si a propus trimiterea mea in consiliul de judecata pe fondul petitiilor depuse si opiniilor argumentate de pe blogul asta (cu alte cuvinte, in MAI, daca gandesti, esti corect si nu tolerezi coruptia, incalcarea integritatii, moralitatii, esti sanctionat). In fine, am preferat sa-mi dau demisia decat sa ajung sa am dosarul patat din cauza oamenilor cu dosare penale de la DGA. 
Deh... asa a considerat seful armei, ca eu sunt vinovat de dosarele penale ale unor sefi din DGA, de dezmaturile, abuzurile si hartuirea de acolo (iar faptul ca e din acelasi oras cu directorul asta e pura coincidenta. Serios!!!). Culmea, si ce m-a deranjat cel mai mult, este ca in MAI legea se incalca in loc sa se respecte si aplice... 
De asemenea, foarte interesant este modul in care DGA-ul defineste coruptia: "Abuzul de putere săvârşit în exercitarea funcţiei publice de un angajat al administraţiei publice, indiferent de statut, structură sau poziţie ierarhică, în scopul obţinerii unui profit personal, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, persoană fizică ori juridic".
Mai multe despre cele intamplate o sa scriu un articol in viitor (ca sunt prea ocupat acum).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Nota:
- tot ce am scris mai sus reprezinta propriile opinii (deci nu acuzatii);
- consider ca subiectul articolelor este de interes public pentru comunitate;
- respect punctele de vedere ale tuturor partilor implicate (daca aveti ceva de comentat, va rog!);
- bineinteles ca orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva;
- toate persoanele la care s-a facut referire in articole sunt invitate sa-si prezinte pozitiile/opiniile si le asigur dreptul la replica;
- obtinerea informatiilor s-a facut deschis si transparent (din surse publice ce includ link-uri catre publicatii, website-uri ale autoritatilor, etc).