Pages

Tuesday, March 5, 2013

DNA valideaza rechizitoriul din 29.12.2009

Pe 26.02.2013 am fost la DNA, Directia Nationala Anticoruptie, unde am depus o solicitare de informatii publice in baza legii 544/2001, privind rechizitoriul din 29.12.2009, precum si alte informatii.

De ce?

Pai... pana o sa primesc raspunsul la petitia inregistrata la DGA, am incercat sa verific din mai multe surse autenticitatea rechizitoriului publicat pe internet (de catre ziare, de mai multi ani), asa ca am mers direct la autoritatea pe care am considerat-o a fi competenta pentru a-mi oferi un raspuns sigur.

Am intrat in DNA, am fost controlat, am asteptat ceva timp intr-o sala, am mers undeva si am depus solicitarea, am asteptat iarasi, apoi am primit de la un procuror urmatorul numar de inregistrare:
Ieri am primit raspunsul de la DNA, iar din toate informatiile publice solicitate am primit copii dupa rechizitoriul din 29.12.2009 si doua comunicate ale DNA. Potrivit rechizitoriului, dosarul a fost disjuns catre DNA in 2009, Sectia de Combatere a Coruptiei, iar despre starea dosarului (in prezent), si alte detalii n-am reusit sa aflu mai multe informatii (din cauza art.12 lit.e din Legea 544/2001).

In fine, este bine si atat, mai ales ca ma incercau niste griji privind autenticitatea rechizitoriului publicat de ziare si riscam sa ma cam umplu de bafta daca era un fals!

Insa acum apare o alta problema, legata de un raspuns ce l-am primit de la o alta institutie, ce s-a mai si laudat ca a facut verificari amanuntite! In ceea ce ma priveste, prefer sa nu ma laud, asa ca voi continua investigatia, ca simplu cetatean platitor de taxe si impozite, iar dupa ce o sa analizez la rece datele ce le detin, o sa scriu un nou articol.


Angajata DGA si-a depus demisia...



In data de 04.03.2013, angajata DGA si-a depus demisia din motive de sanatate si ca urmare a evolutiei raporturilor de serviciu cu DGA din ultimele trei luni. Astfel, in nici 30 de ore a devenit civil cu acte in regula.

Cred ca cel mai relevant articol despre ce s-a intamplat il gasiti aici.

Angajata DGA n-a primit chestionarul pentru depistarea cazurilor de hartuire



Oare de ce?

De prin ziare aflam si cateva intrebari:

"Ati acordat sau vi s-au solicitat favoruri de acest gen pentru a fi promovata sau recompensata profesional?"

"Colegii se poarta corect cu dumneavoastra, va jignesc, incearca sa va acosteze?"

"Ati sesizat la colegi sau la sefi tendinte de hartuire sau discriminare?",

"Daca au existat situatii de acest gen, ati sesizat conducerea si, daca da, ce masuri s-au luat?"


N-a primit in cei aproape cinci ani (cat a lucrat in DGA), niciun chestionar de genul asta, si nici vreun psiholog al unitatii n-a facut vreo diagnoza organizationala pentru depistarea unor astfel de situatii, chiar daca primele nereguli au fost sesizate "modest", doar ca incalcari ale codului de etica si deontologie al politistului, inca din data de 20.12.2012.

Masuri? Sa fim seriosi...

Friday, March 1, 2013

Solicitari informatii publice de la XYZ (later edit: Politia de Frontiera) pe legea 544/2001


De curand am mai solicitat niste informatii publice in baza legii 544/2001. Mai multe date despre, precum si numele institutiei, urmeaza sa sa apara cand voi primi raspunsurile solicitate.

update (10.03.2014):
Politia de Frontiera mi-a trimis un raspuns (sub termenul de 30 de zile), precizandu-mi ca informatiile solicitate de mine necesita o perioada de timp mai lunga pentru prelucrarea si distribuirea informatiilor ce le-am cerut.

Am solicitat, ca si la DGA, informatii despre chirii (doar in privinta persoanelor cu functii de conducere din garnizoana Bucuresti), insa raspunsul primit este generalist, oarecum vag si parca menit sa mute scopul cererii de pe umerii greilor IGPF din garnizoana Bucuresti, pe cei ai intregului personal, din toata tara (dupa cum se intelege in raspunsul celor de la Biroul de Presa).

In fine,  dupa mai mult de un an (azi e 10 martie, 2014), inca n-am primit raspunsul solicitat. Doar nu era sa aflu ce mari sefi beneficiaza de locuinta de serviciu, nu?

Concluzii:
Pai ce concluzii... nu e clar? Legea 544/2001 este incalcata la IGPF!

Nota:
- tot ce am scris mai sus reprezinta propriile opinii (deci nu acuzatii);
- consider ca subiectul articolelor este de interes public pentru comunitate;
- respect punctele de vedere ale tuturor partilor implicate (daca aveti ceva de comentat, va rog!);
- bineinteles ca orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva;
- toate persoanele la care s-a facut referire in articole sunt invitate sa-si prezinte pozitiile/opiniile si le asigur dreptul la replica;
- obtinerea informatiilor s-a facut deschis si transparent (din surse publice ce includ link-uri catre publicatii, website-uri ale autoritatilor, etc).