Stiu, intr-o societate in care furtul si coruptia sunt principii de viata, a cere ca Justitia sa triumfe este nebunie curata! Insa nu si pentru britanici, spanioli, olandezi, elvetieni sau alte state de genul.
Fraierii sustin ca "informatia inseamna putere", insa consider ca zicala ar fi trebuit sa arate de forma "aptitudinile inseamna control"! Cand ai de a face cu oameni ce s-au autocondamnat la plafonare, autolimitati de cercurile restranse, unde se relationeaza de obicei in jurul nevoilor primare, cand aroganta si subestimarea devin maligne, totul se transforma intr-un joc pentru copii. Le arati un deget si i-ai pus pe jar!
De aceea, consider ca cel mai mare rau pe care si-l poate face un om, este sa se opreasca din a invata, a cerceta si acumula informatii noi, pentru ca apoi sa le transforme in aptitudini si sa evolueze continuu.
Cu peste 200 de ani in urma altora!
Este rusinos ca societatea romaneasca sa se confrunte cu probleme pe care altii au incercat sa le depaseasca cu mai bine de 200 de ani in urma, desi suntem in mileniul III, o era super-tehnologizata in fata careia functionarul public roman incearca sa puna un numar tot mai mare de piedici progresului, din lenea de a invata, daca tinem cont ca avem pana si colonei (comisari-sefi) sau generali (chestori) ce abia stiu sa porneasca un calculator! In schimb cumetriile joaca rol de backup pentru mentinerea si justificarea lor in functii.Ce-i de facut?
O zicala din popor ce o urasc de mic copil este: "Nu te p*s* contra vantului ca te stropesti!"Si care este problema daca te stropesti? Esti vreun jegos care nu te speli? Aaaa... stiu! Ca majoritatea romanilor te-ai obisnuit sa stai cu mana intinsa si sa cersesti! Pana si propriile drepturi le cersesti, fiindca-i greu, nu-i asa, sa te zbati pentru ce-i al tau, pentru a obtine ce ti se cuvine!
Ce pretentii sa ai la niste oameni ce au fost
Si coruptia este vulnerabila
Aproape toata lumea stie ca un psiholog, ce nu prea a avut contacte cu alte medii, ajunge la un moment dat sa vada numai nebuni sau oameni cu tulburari psihice in jurul sau. De aceea, cu cat iti sporesti numarul de conexiuni cu mai multe medii, cu atat ai mai mari sanse sa evaluezi cat mai realist starile si evenimentele din mediul inconjurator.In cazul meu, numeroasele hobby-uri, dintre care politologia sau sistemele informatice de securitate, imi ofera oportunitatea unor viziuni aparte asupra sistemelor, de la micro[...] spre macro[...], fie ca vorbim de organizari de mici dimensiuni sau unele de mare complexitate.
Din punctul de vedere al securitatii unui sistem, pornind de la biologie, sociologie si pana la IT, paradoxal este: cu cat securizezi mai mult un sistem, cu atat il faci mai vulnerabil. Orice sistem implica un anumit level de interactiune, care se organizeaza pe noduri. Daca iti dezvolti abilitatile necesare de a identifica aceste noduri, atunci poti sa te apuci sa creezi harta vulnerabilitatilor acestui sistem, chiar daca este vorba de coruptie, ce, inevitabil, se organizeaza intr-o retea de retele si subretele, ce adopta o structura strict organizata, sau cu alte cuvinte: coruptia se institutionalizeaza.
Nodurile de interactiune sunt, de obicei, oamenii influenti, asupra carora poti interveni prin relatii directe sau indirecte (pe mai multe level-uri si modele), in genul Open Graph-ului. Daca ai inteles tot ce am scris pana acum, atunci probabil ai dedus ca totul devine simplu cand trebuie sa actionezi.
Cauzalitatea
Cei mai multi oameni nu-si pot anticipa viitorul, nici macar la doua ore distanta de actiunile intreprinse. Este al dracu' de complicat sa intelegi ca, in mare, totul se rezuma la cauza si efect, iar acestea se disperseaza in grupurile cu care interactionezi in functie de interese, nevoi si interdependente.Iar apoi te intrebi: DE CE?
(in curs de actualizare...)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.